Skön start på dagen

Idag klev jag rakt upp ur sängen, klädde på mig och drog ut på en rullskidtur. Helt klart så är det så att jag inte kan skryta med att jag är på topp så där på morgonen. Det kändes segt i kroppen, det gick lite tungt men samtidigt kändes det oerhört friskt att komma ut.
Det känns verkligen att vi är på väg mot hösten och det var lite mer skidlikt i morse då det enbart var 2,5 grader varmt här hos oss när jag drog iväg kl 7.

Tanken var att jag skulle testa mig lite hur det känns att köra igång direkt på morgonen. Ska jag köra Vasaloppet så får man kliva upp betydligt tidigare. Men och andra sidan så går det inte att jämföra hur man känner sig i kroppen när starten går i loppet mot hur det kändes idag.
När starten går i Vasaloppet har man varit igång ett antal timmar trotts att klockan är tidigt på morgonen. Man kan säga att man har hunnit mjuka upp sig en hel del.

Så som sagt så gick det ganska segt på dagens tur men jag hade inte heller ambitionen att sätta några personbästatider. Det var en lugn och behaglig tur drygt 7 km och nu efteråt känns det kanon.

Något som jag däremot måste tillägga är detta med olika rull på rullskidhjulen. Standard på rullskidhjul och de som man i alla fall nästan alltid får med vid köp är hjul med rullmotstånd 2.
Det finns i fyra olika motstånd från 1 till 4.
Flera som jag pratat med och även som jag testat mina Fischer R7 skidor mot tycker att de rullar så trögt. Detta trotts att det är 2:or på dem enligt tillverkaren. Mina hjul rullar närmare 3:or så det går lite trögare. Jag märker själv en stor skillnad om jag tar mina Skike V07, dessa skidor har också 2:or men rullar betydligt lättare än mina Fischer.
Några har även rekommenderat mig att byta hjul så det rullar lättare.
Jag och andra sidan har tyckt att det gör väl inget om det går lite tyngre. Dels går det inte så oerhört fort i nedförsbackar och andra sidan så blir det ju också bättre träning då man får ta i lite mera.
Jag har också märkt att mina snittider ligger i stort sett exakt lika sommar som vinter. Med andra ord så rullar de med samma tröghet som det är i spåren på vintern. Så har min teori alltid varit och då har jag försvarat mig med att varför ska det gå lättare på sommaren? Då bara lurar man ju sig själv. Ibland har jag till och med tyckt att det har gått lättare på snön än på mina rullskidor men det kan ju även vara dagsformen och vallning.

Oavsett så fick jag det bekräftat att jag hade rätt då jag såg på rullskidtävling på tv igår. Där experten Blomquist precis påpekade detta att alla i tävling åkte på 3:or och det var betydligt närmare trögheten på snön än 2:or var. Han tyckte också att det var helt fel att 2:or var i stort sett standard på rullskidorna.
Ibland känns det väldigt skönt när man kan få bekräftelse på att man har helt rätt 🙂
Kan också tillägga att ryggen känns riktigt bra så att det skulle vara rullskidorna som var orsaken till ryggsmärtorna har jag avskrivit. Nu är det bara att köra på. Även om jag också idag tog det oerhört lugnt framför allt med stakningen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *