Vasaloppet eller ej?

Mycket funderingar läggs just nu på hur jag ska göra. Ska jag åka Vasaloppet eller ej? Om det nu blir något vill säga.
Har inga tankar på att anmäla mig nu, det kommer i så fall att göras när det är helt klart att det blir något lopp. Så tankarna ligger väl mest på om jag ska göra en rejäl satsning eller ej.

För jag tänker hur som helst att ska jag åka så vill jag göra det vältränad. Drömmen är också att kunna köra på medaljtid men det får nog förbli en dröm. Vet inte om jag orkar lägga ner så pass mycket tid som det krävs.
Vet i och för sig inte heller hur mycket tid det skulle krävas för att lyckas men det känns som att ska jag satsa på medaljtid så måste jag börja träna på ett annorlunda sätt.
Träning med intervaller och även en hel del styrketräning. Vet inte riktigt om det är min grej?
För även om jag gillar att träna och många ser mig som mer eller mindre träningsnarkoman så är jag en typisk motionär.
Visst kör jag när jag är ute så jag kan vara rejält trött men i ärlighetens namn så ger jag mig ganska tidigt.
Tittar man på pulsmätaren så är det inte så hiskeligt ofta som jag ligger i de högre pulszonerna.
Ska jag klara medaljtid på Vasaloppet så är det nog bara att börja käka taggtråd 🙂

Men, den stora frågan är ju om jag ska köra överhuvudtaget?
De flesta som tvekar inför liknande val är jag säker på tvekar på om de klarar av en sådan utmaning som Vasaloppet ändå är.
Jag för min del oroar mig inte ett dugg för själva loppet om jag ska orka eller ej. Nä, jag funderar mest på allting innan loppet. När väl startskottet gått då är jag lugn som en filbunke och bara njuter.
Att jag orkar det vet jag eftersom jag klarade Öppet spår 2018 utan problem. Då körde jag på strax under nio timmar. Något som jag egentligen inte alls var nöjd med då jag tyckte jag var på tok för pigg när jag gick i mål. Och inte bara vid målgång. Kände mig aldrig särskilt trött någongång under loppet.
Men det var ju en lärdom, jag hade aldrig åkt så långt tidigare så jag visste inget om hur jag skulle klara det. Och andra sidan var det oerhört kallt, under -30 på några stället. Så glidet var ju inte det bästa. Men trotts detta så kändes det kanon i kroppen.

Det är väl just detta som gör att jag ända känner att jag skulle kunna förbättra tiden ganska så rejält.
Men, det finns även en sak till. Ska jag förbättra tiden rejält så måste jag även förbättra min startposition. Att stå i bakre leden och försöka sig på medaljtid misstänker jag är omöjligt. Tänker mig att jag åtminstone behöver vara i ett startled så jag slipper fastna i första backen. Vilket startfält jag då måste vara i har jag däremot ingen aning om.

Alltså, det är inte bara kondition och styrketräning som gäller. Det gäller även att planera inför loppet om man nu vill få en bra tid.
Andra scenariot är att bara åka och se vad som händer. Precis som jag gjorde med Öppet spår. Med den skillnaden då att jag nu vet att jag orkar mera än jag egentligen trodde på själv den gången. Och det i sin tur kan ju bli så att jag tar i för mycket redan i början så jag tar helt slut men då är det väl så.

Öppet spår körde jag ju egentligen bara för att testa mig själv och sa också då att klarar jag det så är jag nöjd. Tyvärr kände jag ju ganska så direkt efter målgång att detta ändå inte kändes helt riktigt. Jag hade ju ändå inte åkt ”riktiga” Vasaloppet.

Men som sagt, loppet är en sak. För mig är det timmarna innan loppet som är värst. Trodde att det skulle släppa efter att jag ändå har varit med på lite olika tävlingar på både skidor och cykel men det går åt en massa energi i förberedelserna och planering tiden innan tävling tyvärr.

Oavsett vad så har jag ändå dragit igång med skidträningen för säsongen även om det inte är särskilt mycket men ändå ca 7 mil de senaste veckorna på rullskidor. Cykeln har med andra ord fått vila lite. Coronatrampet som jag skrev om i förra inlägget och som jag tänkte i alla fall få ihop 22 mil till slutade innan det var klart med lite över 30 mil.
Men sedan har det blivit rullskidor och det har känts så oerhört skönt. Satte även nytt personbästa på milen igår med att för första gången gå under 40 min på milen. Körde då på ganska så flackt parti och ren stakning. Tänker mig att mycket av Vasaloppet är just stakning men jag är långt ifrån att kunna staka hela den sträckan.
Men om jag sedan kör långsammare eller fortare i klassisk stil det ska jag ännu låta vara osagt för det vet jag inte riktigt. Vet dock att jag orkar köra längre om jag kör vanligt klassiskt stil.

För att avsluta så kan jag väl bara säga att detta med träna och köra lopp inte är så bara. Inte för en annan när det jobbigaste ligger innan start 🙂
Jag vill ju absolut åka loppet då jag verkligen älskar att tävla. Men hur det blir får väl framtiden utvisa. Hur som helst så kommer jag ändå köra rullskidor ett tag framöver och sedan får vi väl se om det ens kommer någon snö. Förra året kom det ju så lite snö så där var nog största anledningen till att jag inte valde att köra då. För att ligga och köra runt runt på någon 2-3 kilometersslinga känner jag inte riktigt för i alla fall.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *