Ny erfarenhet

Då kan man pricka av ytterligare en erfarenhet på listan som man bör göra innan man dör. Igår var jag nämligen ute och åkte långfärdsskridskor på Gärdsjön. Fantastiskt fina isar just nu som är mellan 1,5-2 dm tjocka.
Just denna tjockleken var det dock inte vid sundet som jag tänkte ta mig över för att komma in till intilliggande sjön. Där var det inte mer än ca 2 cm och det höll inte alls för mig 🙂
Så det blev ett ofrivilligt vinterbad.

Jag har många gånger varit lite orolig för hur man skulle reagera i en sådan här situation men jag måste säga att det var betydligt mindre dramatiskt än vad jag trott.
Det sägs att man börjar hyperventilera så fort kroppen kyls ner men själv tycker jag att jag tog det väldigt lugnt redan från början.
Vet inte om det kan beror på att jag han börja tänka på att nu blir det kallt då jag kände att isen vek sig under mig. Jag hann helt enkelt glida ett par meter innan jag försvann ner i vattnet.

Väl nere i vattnet så vände jag mig om igen, kopplade av mig stavarna och lade upp dem på isen. Sedan kopplade jag loss isdobbarna och lugnt och metodiskt började jag dra mig upp på isen igen.
De första försöken resultaten gav inte mer än att isen återigen gav vika under mig men efter två försök och lite bruten is så höll den och det var bara att hugg i dobbarna och göra en rejäl benspark så var jag uppe på isen och kunde hasa mig iväg några meter innan jag var på fast is igen.

Sedan var det bara att ta sig till ett lämpligt ställe för att byta om. Hittade en brygga som jag stannade vid och fick av mig allt blött och bytte mot torra varma kläder som jag hade vattentätt packat i ryggsäcken.
Två små erfarenheter som jag fick ta lärdom om var att jag inte hade några plastpåsar med mig att stoppa i skorna. Eftersom jag inte hade några torra skor med mig så blev det ju något blött att sätta på sig dem igen.
Nu var det dock ingen som helst fara då jag ändå inte hade mer än ca 3-4 km hem. Jag hade heller inga extra vantar men fingrarna går ju alltid att stoppa i fickan så inte heller det var något större problem.
Men helt klart något att tänka på i fortsättningen.
Många kan nog till och med tycka att när man ändå är så nära hemma så då behöver man inte packa i så mycket, har till och med sett de som varit ute på sjön utan ryggsäck så där får man väl räkna med att det inte finns några ombytes kläder.
Och det kan jag säga att skulle jag ha varit tvungen att ta mig hem med de blöta kläderna på så då hade det varit betydligt mer besvärligt.
Man har ju nu som sagt sett hur snabbt det ändå kan gå.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *