Fjällsemester

Semestern i fjällen, närmare bestämt Tännäs och Fjällvattnet blev absolut inte som vi tänkt oss. 
Tanken var att vi skulle fiska, åka skidor och långfärdsskridskor och gärna få tillbringa vår vecka i ett vitt snölandskap. 

Så  blev det inte alls. 
Helgen började med grått väder och regn, plusgrader och absolut ingen snö. Sista milen på vägen var dock rena isgatan men det var det enda vi såg av vintern. 

Med dessa raden skulle man lätt kunna tro att vi haft en oerhört trist semesterveckan men faktiskt så kan vi båda konstatera att det var nog bästa veckan vi haft i Fjällvattnet. 


Rast och vila vid Ryvallen. Lite mat på vandringen är aldrig fel

Visst började veckan med grått väder men det stoppades oss inte att ge oss ut på en härlig vandring på måndagen. 
När vi var uppe senast så hade vi fått reda på att det skulle finnas en hel del Varglav ute vid Ryvallen. Varglav är en rödlistad lav som är sällsynt (trodde vi). 

Närbild på Varglav

När vi hade gått någon kilometer så upptäckte vi första Varglaven och vi var så exalterade. Vi fotade, studerade och tog GPS-punkter på den. 
När vi var klar vid första fyndet så gick vi några meter till och spanade och fann ytterligare stubbar med lav på. 
Det visade sig att det fanns Varglav lite överallt där vi gick. Men någon dag innan vi åkte så hade Nina fått reda på från en kollega att det hade dykt upp en parasit på Varglaven och den hittade vi inte. 
Så det fanns ju hur som helst lite spänning kvar då vi fortsatte att söka efter den. 
Det dröjde dock inte så länge förrän vi hittade även den. Så innan vi hade nått fram till vårt mål vid Ryvallen så blev det mest skämt om att ”kolla där, Varglav”. Och ingen var särskilt intresserad längre 🙂
Naturligtvis var vi jättenöjda med fynden vi hade hittat och även att laven verkligen hade spritt sig så bra som den hade gjort men själva spänningen hade försvunnit som sagt. Det var ju inte längre så exotiskt fynd 🙂

Varglav på en ruin vid Ryvallen. Detta var vårt mål och tipset vi fått stämde ju hur som helst att det fanns rikligt med Varglav här.

Tanken var ju även att vi skulle övernatta ute i tält men den planen avslutade vi dock på grund av vädret. Mest av den anledningen att vi inte ville ha en blöt hund i tältet. Både med tanke på oss och hund då ändå temperaturen låg ner mot nollan.
Det enda tragiska med denna turen som blev ca 13 km var att jag säkerligen på grund av lite ovana bar lite för tungt i ryggsäcken. Vi hade ju ändå packat för säkerhet i fall något skulle hända. 
Detta innebar att min rygg packade ihop ganska rejält. Men det fixades med ett inköp av tigerbalsam och så lite massage. 
Trotts fortsatt lite smärta så begav vi oss till Bruksvallarna för skidåkning på onsdagen. Jag vet ju vad skidåkning gjort med min onda rygg tidigare så jag trodde på det igen. 
I Bruksvallarna var det dock full aktivitet på stadion inför helgen tävlingar så vi blev tipsade att fortsätta upp till Ramundbergen i stället. 

Ramundbergen kan jag säga bjöd på fantastiska skidspår och efter att ha testat lite stakning så kände jag direkt att ryggen kändes bra igen. 
Jag ville däremot inte chansa något mycket så jag nöjde mig med tre varv på 2,5 km slingan på de klassiska skidorna. 
Men mitt mål var ju trotts allt att få testa min nya skateutrustning. Så efter mina varv i klassisk stil så bytte jag till skate. 
Eftersom detta var helt nytt för mig så nöjde jag mig dock med ett varv och lite åkning inne på startsträckan och sedan var jag nöjd. För även om det var svårt att sluta så visste jag att det var nya muskler som sattes i jobb och man vet ju vad det kan innebära de närmaste dagarna. 
Trotts allt måste jag säga att jag var jättenöjd med allt. Visst finns det massor att träna på för att få riktigt flyt i åkningen och även att få in de olika växlarna men för att vara ren nybörjare så gick det som sagt riktigt bra. 

Rogen i solnedgång

På torsdagen var det så dags igen för en utflykt och då styrde vi vår färd mot sjön Rogen. 
Vi tog bilen till Käringsjön där vi skulle börja. Väl framme vid startplatsen så visade det sig att han som bodde där var en av de som jobbar på Fjällvattnet och detta blev en liten överraskning då vi inte hade koll på att det var han som bodde där. 
Hur som helst så var även han på väg ner till sin stuga vid Rogen så vi slog sällskap med honom och hans två hundar. Han jobbar även som reservatskontrollant (tror jag det heter) så han hade mycket att berätta om på vägen. Det roliga med hans hundar är att de är av samma ras som våran hund, nämligen Australian shepherd (Aussie).

Vår guide tillsammans med hundarna vid Rogen

Det som var tänkt som en halvdagstur blev en heldagstur då vi blev kvar betydligt längre vid sjön än om vi gått själva. Detta gjorde att vi även fick avnjuta en fantastiskt solnedgång över Rogen vilket var värt massor. Framför allt på grund av att vi fick en hel massa härliga bilder. 
Att vi sedan fick gå i mörker hem gjorde absolut ingenting. 

Fredagen blev dock som planerat tidigare. Vi begav oss då åter mot Bruksvallarna. Denna gången inte för att själv åka skidor utan för att se på de som verkligen kan åka skidor. Fredagen bjöd på 5 km damer och 10 km för herrar. 

Så slutsummeringen för denna semesterveckan blev att den var helt fantastiskt. Tilläggas bör att vi var även ute och åkte lite långfärdsskridskor på onsdagen. Vi kollade isen och det var 7-8 cm tjock där vi började. Men när vi åkt en bit så stannade jag till och Nina stannade bredvid mig. Då knakade det till under oss och det blev en stjärna i isen. Då beslutade vi oss för att vi inte alls skulle chansa mera 🙂 Det var dock underbar is då den var helt snöfri men vi ville inte som sagt chansa med ett vinterbad. 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *