Uppdatering

Den senaste tiden har det inte blivit så mycket konditionsträning att prata om men lite annat kul har jag ändå hunnit med.
Istället för direkt konditionsträning så har jag ägnat mig åt lite friluftsliv. Förra helgen blev det två nätter i tält då Friluftsfrämjandet i Rättvik tillsammans med Mora/Orsa ordnade en prova på helg.
Helgen bestod i prov av olika kanoter, det fanns havskajaker, fiskekajaker och kanadensare att prova.
Vi fick även prova på lite busccraft genom att själva få tillverka oss bland annat en sked och visp.

Det visades även upp olika sätt att övernatta på då det fanns både hängmattor och hammockar att prova.
Rättvik-Boda FVO fanns även på plats för att visa och lära ut lite fiske, då framför allt flugfiske.

Vädret var fantastiskt fint men framför allt första natten mellan fredag och lördag bjöd på kyla. För min egen del var jag helt säker på att jag förstört min sovsäck när jag tvättat den då jag frös ganska bra under natten. Förra året sov jag trotts allt i tältet då det var neråt 3-4 minusgrader och förs då inte alls särskilt mycket. I och för sig var vi då tre i tältet vilket naturligtvis hjälpte till att hålla värmen.
Men som det var nu så var det inte bara jag som hade frusit då alla klagade på morgonen 🙂

Jag provade dock ett liggunderlag som vi hade hemma men som visade sig inte var någon direkt hit. För det fösta så skulle det vara självuppblåsande men den luft som kom i var inte mycket att skryta med då all luft försvann under kroppens tyngre delar.
Jag valde då att blåsa i extra luft vilket gjorde att liggunderlaget formades till en rund korv som var omöjlig att ligga på då man bara rullade av och benen de for upp i vädret när man lade sig ned då all luft försvann under baken. Måste erkänna att jag hade riktigt kul för mig själv i tältet medan jag höll på att försöka få ordning på underlaget.

Hur som helst så valde jag att införskaffa ett nytt liggunderlag och hade ju i och med mitt test fått lära mig att det var ingen idé att satsa på något billigt skräp. Så efter en hel del letande så föll valet på ett Therm-a-Rest ProLite Plus Large.
Upptäckte i mitt letande att det finns en nackdel med att vara så lång som jag är. Normallängd på all utrustning (liggunderlag/sovsäckar) är ca 186 cm.
Av denna anledning så blir det naturligtvis lite dyrare för en annan.

När jag ändå höll på så blev det även en ny sovsäck. Här stod det mellan två olika och jag har fastnat ordentligt för Haglöfsprodukter och ville gärna även ha en Haglöfssoväck men det blev till slut en Marmot Sawtooth long.
Varför valet föll på Marmot var mest för att den har 100% dun. Priset på de båda säckarna var i stort sett det samma och även temperaturerna. Båda har en komffrttemperatur på -9. Säcken från Haglöfs var en Ursus -9 där 70% av fyllningen är dun och 30% syntet.
Nu är det ju så att det finns för och nackdelar med både dun och syntet men som sagt efter mycket överläggande så föll valet på Marmot.
Att jag fastnat för Haglöfsprodukter är både för att de har oerhört bra produkter men också för att de har ett mycket bra miljötänk. Mycket av deras saker är gjort av återvunnet material de går även att återvinna materialet vilket jag tycker är nog så viktigt i dessa tider. Vi måste börja ta hand om vår miljö.

Igår gjorde jag även min sista dag på jobbet innan mina fyra veckor av semester börjar på måndag så jag reste tältet här hemma för att prova både mitt nya liggunderlag och sovsäck.
Betyget jag kan säga är att liggunderlaget höll absolut högsta klass och komforten var oerhört fin. Så trotts sitt höga pris så var det värt varenda krona.
Finns ju de som tycker det är hemskt att betala flera tusen på liggunderlag och sovsäck men man kan ju jämföra det med vad det kostar att hyra en stuga varje gång man vill ut.

Vad gäller testet av sovsäcken så blev det ju inte direkt någon hit. Att testa en sovsäck med komforttemperatur på -9 och extremtemp på -27.7 under en natt som jag tror temperaturen som max sjönk till neråt 12-13 grader. Kanske var det till och med varmare.
Hur som helst så kan jag säga att jag inte klarade av att ligga inne i säcken utan jag fick använda den som täcke i stället 🙂
Eftersom man ska försöka undvika att tvätta dunsäckar allt för ofta så har jag även köpt till ett så kallade reselakan. En tunn innesäck helt enkelt som skyddar själva sovsäcken och det är ju klart lättare att tvätta denna än hela säcken.
Så omdömet får helt enkelt bli så att sovsäcken fungerade utmärkt även som täcke.

Kan tilläggas att ett liggunderlag av god kvalité inte enbart är skönt att ligga på. Det isolerar även mot kyla underifrån vilket är den största anledningen till att man fryser.
Jag känner mig hur som helst helt lugn inför kommande utflykter oavsett om temperaturen börjar krypa en bit in på minussidan.

Nu är det enbart lite höskörd att ta hand om på semestern och sedan kommer det bli lite kajakpaddling med övernattning tillsammans med Nina.
Kanske blir det även någon tur till fjällen. Dessvärre har Nina problem med sin fot så hon vågar inte riktigt ge sig ut på någon fjällvandring vilket vi hade hoppats på. Men vi funderar lite på att åka upp till Fjällvattnet och låna en kanadensare av föreningen och ta oss ut på  en tur runt Vattnan istället. Tänkte nämligen även ta med vår hund och då är det lite svårt att paddla kajak.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *