Upptrappning

Träningen går framåt, fast jag upptäckte häromdagen att det trotts att jag själv tycker jag tränar en hel del så blev det ändå inte så många timmar i veckan som jag hade trott. På senaste tiden har jag läst en del böcker om bland annat konditionstränining. Främst då de som är lite inriktade på längdskidåkning.
Kan varmt rekommendera Erik Wikströms bok ”Smart konditionsträning” då han beskriver hur man kan klara av att träna effektivt på mindre tid. Boken riktar sig alltså till de som inte är elitidrottare som har all tid i världen.

Som jag sa så trodde jag att jag tränade betydligt mer än vad jag gjorde. En rekommendation för träning inför Vasaloppet är ändå 4-8 timmar i veckan. När jag läste detta så insåg jag ju att det var inga som helst problem.
Men när jag började kolla i mina loggar hur mycket jag tränade så kom jag upp i runt 2-3 timmar i veckan. Detta beror naturligtvis på att när jag kör rullskidor så blir det 6-10 km och det tar mellan 30-45 minuter. Och eftersom jag inte kör varje dag så blir det inte så många timmar i veckan.

Nu ska också tilläggas att som det står i boken så ska man inte underskatta vardagsmotionen, alltså det man rör sig i övrigt under dagen. Jag har ju inte direkt ett stillasittande jobb heller så rör på mig gör jag ju ändå.
Jag har även under sommaren lagt ner mera tid på träningen då jag cyklade och det av den anledningen att det blir längre turer på cykeln.

Men hur som helst så har jag nu tänkt ta lite längre turer på rullskidorna. Så i måndags blev det 17 km och då genast var jag uppe i 1,20 timmar.
Så orolig för att jag inte ska vara ordentligt tränad tills det är dags är jag inte.
Som jag sagt tidigare så är nog största hotet att jag måste upp så tidigt, att helt enkelt få kroppen att vakna. Tror inte det kommer bli några större problem heller men det är ändå det som jag funderar mest på.
Så det får bli lite extra träning framöver att gå upp tidigt på morgonen och köra några pass misstänker jag.

Hur som helst så måste jag säga att det är oerhört kul att läsa. Mycket är det ju på grund av min inställning till att det mesta ska göras perfekt. Även om jag inte är lika hård på mig längre så vill jag ju ändå göra rätt. Men det finns även flera fördelar med att läsa. Samtidigt som jag läser och lär mig så får jag ju samtidigt en mycket bra avslappning. Och det är också oerhört skönt att slippa sitta framför en dataskärm.
Så igår kväll riktigt njöt jag när senaste boken damp ner i postlådan. Nina jobbade nämligen även kväll så jag kunde sitta helt ensam hemma i fåtöljen och njuta.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *