Fakta är alltid bra

Jag har många gånger blivit nedröstad när jag sagt att det är bättre att träna högintensivt än lågintensivt om man vill bränna fett. Har fått höra att det är mycket bättre med en power walk än att ta ut sig.
Jag har däremot inte kunnat hålla fast vid mitt då jag inte haft någon direkt fakta. De jag pratat med har alltid sagt att det är så bara. Det har den och den sagt. Jag har däremot aldrig hört någon nämnt någon vid namn. I alla fall inte någon som har någon direkt trovärdighet eller bevisad kunskap i ämnet.

Nu har i alla fall jag någon som jag kan referera till som verkligen har både kunskap och trovärdighet i ämnet. Han heter Erik Wikström och har skrivit ett flertal böcker om just träning och dess verkan.
Så här skriver han i sin senaste bok ”Smart konditions träning”.
Att man bränner mer fett av lågintensiv träning jämfört med högintensiv träning, som du kanske har hört i något sammanhang, stämmer inte. Andelen energi som kommer från fett är större när man går i rask takt istället för att springa, men den totala mängden fett är högre när du tränar en timme hårt jämfört med en timme lugnt. Dessutom leder högintesiv träning vanligtvis till större muskeluppbyggnad, vilket i sin tur ökar basalomsättningen, det vill säga den mängd energi du gör av med när du inte är fysisk aktiv.

Nu lär det väl ändå vara så att någon kommer säga att jag ändå har fel men då får det väl vara så då. Jag har i alla fall en källa att referera till, och även en källa som jag tror på då jag vet vilken tid han lagt ner på sina studier om just träning och vad det gör med kroppen.

Nu är jag dock inte ute för att bränna fett men genom att ha läst denna boken så vet jag att lite extra högintensiv träning inte skadar det minsta och ger även ett bättre resultat. De som kör en hel del lågintensiv träning är elitidrottare som har hur mycket tid som helst för just sin träning.
Så idag när jag var ute och körde lite intervallträning så mådde jag lite extra bra då jag äntligen kände att nu gör jag i alla fall rätt och det är detta som kommer ge resultat längre fram.

Dagens träning på Relive

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *