Tempoträning

Har klagat lite på att jag inte får upp något tempo och puls när jag är ute och kör. Har därför funderat någon dag på hur jag skulle testa mig själv för att ändra på det.
Tänkte först göra testet igår men då blev det i stället en tur till Mora för att storhandla. Snacka om kontrast. Träna eller storhandla. Jaja, nu fanns det en tanke på cykel även för denna turen då jag behövde införskaffa ett mekställ för cyklarna. Har märkt att det är omöjligt att försöka serva cyklarna om man inte kan hänga upp dem. Eller omöjligt är det väl inte men det är så oerhört mycket enklare med ett mekställ så man får hjulen uppe i luften bland annat.

Idag var det dock inga funderingar utan det vara raka vägen hem från jobbet och så byta om och ut.
Målet var att ta sig runt sjön 2 varv och tycka på lite så länge jag bara orkade. Det är ca 11 km runt sjön och tidigare har jag klarat sträckan på 30 min. Idag gjorde jag även en liten banändring då jag ville ha med lilla skogsvändan i stället för att köra på enbart asfalt genom byn. Själva längden blir inte så särskilt mycket längre, kanske 100 m men det blir ändå lite mer kurvor, kuperat och framför allt skogsväg i stället för asfalt.

Första varvet körde jag på ca 26 min och var rätt nöjd med det. 4-5 min bättre än tidigare kanske inte låter så mycket men jag tror faktiskt det är rätt bra ändå. Hur som helst så kände jag att jag tryckt på en hel del mer än jag gjort tidigare och räknade kallt med att andra varvet skulle jag inte orka åka lika fort.
Men jag kände att det fanns krafter så jag bestämde mig för att jag kör så långt jag orkar. Och faktiskt så räckte det hela varvet runt och jag tangerade tiden. Så sammanlagt körde jag 22 km på 53 min.

Nu är ju inte detta någon tid som man vinner några tävlingar på men för mig betyder det en hel del.
Framför allt så kände jag att jag faktiskt med tankens kraft kunde ge mera. Jag har tidigare haft väldigt lätt för att tänka att nu är jag trött så nu orkar jag inte trycka på och då har jag lagt av. Idag när jag började känna mig trött så tänkte jag helt annorlunda. Jag intalade mig helt enkelt att ”du orkar mera” och det hjälpte. Det var bara att trampa på.

En annan sak som också var en liten test var ju detta med att köra två varv. Där brukar också hjärnan ställa till det ibland, för är man hemma så är man. Och lite kändes det även idag när jag närmade mig hemma. Hjärnan började sända ut signaler att ”du orkar inte ett varv till”. Men jag övervann även det och som sagt så orkade jag till och med hålla samma fart.

Lite av målet med denna träningen var att kolla mig lite själv vilken fart jag kan tänka mig hålla i tävlingen jag funderar på att köra på midsommar. Hade nämligen tänkt ställa upp i Orsabajk´n. En mtb-tävling från Skattungbyn till Orsa. Den tävlingen är inte längre än 25 km och då känner jag att då måste man ha lite fart genom hela tävlingen. Och i och med dagens test så känner jag att jag ska kunna hålla en fart på ca 25 km/h. Naturligtvis beroende på terräng och liknande men det ska inte vara någon omöjlighet att klara sträckan på 1 timme.

Länk till Relive

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *